Азық-түліктердің қауіпсіздігін арттырудың бес қағидасы:
1. Тазалықты сақтаңыз
- Азық-түлікті ұстаудың, сондай-ақ оны дайындаудың алдында қолыңызды жуыңыз
- Дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз
- Тамақ дайындау кезінде қолданылатын кез келген жерді және ас үй жабдықтарын мұқият жуыңыз
- Азық-түлік сақтайтын және дайындайтын жерлерде жәндіктер, кеміргіш пен басқа жануарлардың болуына жол бермеңіз
2. Жылумен өңделген азық-түліктен шикі азық-түлікті бөлек ұстаңыз
- Шикі етті, құс етін және теңіз өнімдерін басқа азық-түліктерден бөлек ұстаңыз
- Шикі азық-түлікке бөлек ас үй құралдарын (пышақ пен тақтайды) қолданыңыз
- Шикі мен дайын азық-түліктің араласпауына жол бермеу үшін жабық ыдыста сақтаңыз
3. Азық-түліктерді жылумен өңдеңіз
- Азық-түлікті, әсіресе, ет, құс еті, жұмыртқа мен теңіз өнімдерін әбден жылумен өңдеңіз
-Ыстық тағамды жақсылап қуырып, қайнатуға тырысыңыз. Дайын ет немесе құс етінің сөлінің түсі қызғыл емес, ақшыл болуы керектігін есіңізде сақтаңыз
- Дайын тағамды кемінде 5 минут әбден жылытыңыз
4. Азық-түлікті қауіпсіз температурада сақтаңыз
- Дайын тағамды бөлме температурасында екі сағаттан артық қалдырмаңыз
- Дайын және тез бұзылатын азық-түліктерді кешіктірмей (5°C төмен температурада) салқындатыңыз
- Дайын тағамды ыдысқа салғанша ыстық (60 °C жоғары) күйінде сақтаңыз
- Тағамды тіпті тоңазытқышта да ұзақ сақтамаңыз
- Азық-түлікті бөлме температурасында ерітпеңіз
5. Қауіпсіз су мен қауіпсіз шикі азық-түлікті тұтыныңыз
- Таза суды немесе оны тазартып қолданыңыз
- Балғын және пайдалы азық-түлікті таңдаңыз
- Қауіпсіздігін арттыру мақсатында өңделген азық-түлікті, мысалы пастерленген сүтті таңдаңыз
- Жеміс пен көкөністі, әсіресе шикідей тұтыну алдында жуыңыз
- Пайдалану мерзімі аяқталған азық-түлікті қолданбаңыз
Жіті ішек инфекциясының алдын алу жөніндегі шаралар, соның ішінде қауіпсіз ауыз сумен қамтамасыз ету, жетілдірілген санитарияны қолдану және қолды сабынмен жуу аурудың қаупін төмендетуге ықпал етеді.